Opstart, efteråret – Status 2021

Opstart, efteråret – Status 2021

Så kom vi endelig i gang, tilbage i vores klublokale, nyvalgt bestyrelse, fuld booket kalender med div aktiviteter, samarbejde med naboklubber (Invitation Daniel Konn Vetterlein), møde kalender med nye foredrag, både danske og internationale (På engelsk). Efter 16 måneders nedlukning, er nøgleordene for dette nyhedsbrev: Start med et brag (sept foredrag), Viborg messen 2021, Vandskifte hvor tit og hvor meget (Okt foredrag), Aqua Auktion (Samme succes som i 2019?), Victoria Søen (Foredrag fra en af de få, der er har tilladelse til at besøge/fange fisk i dette område – Kim), tanker fra bestyrelsen. Herfra – luk døren, find stolen og lad roen falder over dig i dig næste 15 min sammen med efterårs nyhedsbrev – god læselyst.

Siden sidst:

September møde – 2/9 kl 1900 – Daniel Konn.Vetterlein. International foredrag

123

Så blev festen skudt i gang – Lidt af en åbning, – Daniel Konn-Vetterlein. Tysk Biolog, Mallespecialist, international foredragsholder, globetroper, president i BSSW e.V og netop hjemvendt fra seneste ekspedition til Bolivia - Silucha expedition (Rio Blanco – Rio Iténez).  Første foredrag i Danmark, lidt af en åbning som vi valgte at ville dele med de andre foreninger her i østjylland. Deltagelse fra både Viborg, Vejle og Randers samt vores egne medlemmer, gjorde det til en aften med et pænt besøg. (35+). Foredraget var på engelsk, men let forståeligt, humoristisk og på et niveau der både var en geografisk tur rundt i Bolivia, med under og over vandet, præsentation af diverse Biotoper, indsigt i mallernes levesteder og en dejlig tur med masser af billeder. Et spændende foredrag med masser af grin og en veloplagt foredragsholder. Det er ikke sidste gang vi skal have besøg af Daniel. Aften sluttede med vores traditionelle aktion med div planter/fisk under hammeren. Tak for en sjov aften.

456

 

Viborg Messe   – lørdag 2/10 og søndag 3/10 okt.

Så blev det endelig tid til at afvikle årets første akvariearrangement. Viborg akvariemesse. (Skive akvarieforening og Viborg akvarieforening). Pga Corona i 2020, måtte det dengang aflyses, så det var med stor spænding og forventning til dette ”første gangs arrangement” i Viborg. Om det var den ændret placering, til lidt mere bymæssigt og central placering. (Viborg by) eller bare en stor sult for endelig at må komme til et fysisk arrangement, vides ikke. Men tallene taler sigt tydeligt sprog. 1800 mennesker (1200 lørdag, 600 Søndag) gjorde dette til en kæmpe success. Udsolgte vare allerede om lørdagen, mange besøgende og nysgerrige mennesker, gjorde sit til at det var nogle trætte standpersonale der efter weekenden, kunne gøre status og melde positivt tilbage. Viborg Akvariemesse blev en kæmpe success, både på antal besøgende, solgte vare, feedback fra kunde/sælger. Der var selvfølgelig nogle begynderfejl. Viborg Kommune havde pludseligt valgt at lave vejarbejde ved skolen, startende om fredagen hvor messen startede, så nogen panik og parkeringsudfordringer lørdagen igennem. En kantine der normalt har plads til de 30-40 idrætsudøver der normalt er, var ikke helt gearet til ”pludseligt” 100 mennesker der spørger efter mad på kort tid. Men i alt, positiv, fedt koncept og de begynder problemer er til at løse. For vores vedkommende, var vores stand overladt til Johns kyndige hænder/arbejde. John havde meldt sig som hovedansvarlig med både ideer, opsætning af egne reoler samt fisk, så kæmpe arbejde fra Johns side, hvor vi fra Bestyrelsen kun skulle levere PR materiale, stand personale samt lidt hjælp til nedtagning. Der blev snakket med gæster, uddelt brochurer samt formidlet kontakt til nye prøvemedlemmer. Herfra bestyrelsen , stort tak til John for det kæmpe arbejde der blev lagt i denne messe, tak for ekstra hjælp for de medlemmer der meldte sig som stand personale og herfra på gensyn til næste år. Viborg messen er kommet godt fra start.

DAU general forsamling

På Viborg messen blev der også afholdt  generalforsamling i DAU (Dansk Akvarie Union), samslutningen for de danske akvarieforeningen. I år var der deltagelse af 6 foreninger herunder AAF med Rud og undertegnet, af hovedpunkter: Opdrætskonkurrencen 2020, Formandens beretning, valg til bestyrelse, etc. Opdræts konkurrencen blev vundet af Viborg Akvarie forening (både som forening og enkeltvis.). Der har ikke været den store deltagelse, om det så skyldes at der ikke er lavet opdræt eller at der bare har været ”ringe tilslutning” pga Corona vides ikke. Der vil blive ændret på layoutet på diplomer (fra A4 til A5) ligeledes vil diplom-nålene blive udfaset. (Økonomi). AAK skal tilbage på podiet, så lad os komme igen at med at ammelde vores opdræt, husk hjælp til opdrætsanmeldelse  er via Cort. (Han hjælper gerne hvis det driller lidt med IT delen.). Tilmelding og status kan du finde på vores egen hjemmeside eller DAU´s. Af andre punkter: Valg af ny bestyrelse (Rud genvalgt for et år som Kasser.) Ellers en formandsberetning uden de store beretninger. DAU har ligesom mange andre foreninger, været ramt af nedlukning og aflysninger. Som noget af det nye, har nedlukningen betydet afholdelse af møder via IT platform. Dette er kommet for at blive. Mulighed for at hele landets foreninger kan deltage i møder – uden at skulle kører landet rundt. Måske lettere at få folk til at melde sig under fanen i bestyrelses arbejde. Næste Generalforsamling afholdes i Vejle (Vejle messen  - 27/2 kl 1300).

78

                     

Oktober møde   - Vandskifte, gode råd og viden V/Søren.

Søren, gamle formand, mange medlem af bestyrelsen, auktionarius,  gamle kending med mange forskellige foredrag på CV en. Denne gang et helt nyt og ”uprøvet” foredrag om det emne som alle har en holdning til nemlig, Vandskifte. Holdninger som: Jeg hælder bare nyt vand i, som erstatning for det gamle, Mit filter er optimalt, en gang om mdr, hver 14.dag, én gang om ugen, hver dag – 10 % osv. Holdningerne er mange, men hvad er fakta?. Dette var indgangsvinklen til en times facts og fakta, hvor udgangspunktet blev taget i en større artikel serie fra USA, hvor div tests af vandparamenter blev holdt op imod hyppigheden og %-mængden af vandskifte. Et meget teoretisk emne som Søren lykkes til at få ned i gulvhøjde, så alle disse holdninger blev lidt mere faktabaseret. Der er selvfølgelig mange parameter der skal tages hensyn til, hvad bliver der fodret med, hvor kraftig fodring, typen og antallet af fisk, filtrering osv. Men udbyttet (se ovenstående graf) taler sit tydelig sprog, vil du dine fisk det bedste, ja så er hyppige vandskifte (dagligt) med større mængde bedre end det ugelige vandskifte med 50-70%. (Hvilken nok mange af os gør når vi ”slappe af søndag” med akvarietid.). Efter vandskifte foredraget, brugte Søren lidt tid til at snakke om nye fodreprodukter der forhandles af Paradisfisken (Sørens net butik), i den anledning, blev der handlet lidt foder og aften sluttede af med vores traditionelle aktion med div planter/fisk. Tak for en informativ aften.

98

Aqua Auktion 30/10  – Tid til vores egen auktion  - Lisbjerg Skolen.

Pga Corona nedlukning i 2020 blev auktionen aflyst, så 2 år siden at vi sidst har afholdt vores traditionelle Aqua Auktion. Kigger vi lidt i historiebøgerne er tallene for solgte emner under hammeren: 2017: 458 emner, 2018: 770 emner (70 emner – ikke nået). 2019: 874 emner (170 emner – ikke nået). Besøgsmæssigt omkring de 100 + personer. Så stigende succes der sidste gang endte ud i nærmest panikagtige sidste time, hvor Søren/Birger tæppebombede køberne med de sidste emner for at nå dem alle, hvilkent resulteret i at vi måtte ”fjerne stole” under folk/oprydning mens vi stadigvæk afviklet en aktion for at nå alle 1044 indmeldte emner. Resultatet dengang blev en aktion med masser af kvantitet og ikke kvalitet. Der var flere tilbagemeldinger af forskellige karakter der viste at dette ikke var/er vejen frem, hvis vi skal opretholde en god og hyggelig aktion. Med dette for øje, var aktionsteamet 2021 derfor gået i arbejdstøjet med flere nye tiltag der skulle testes for første gang. Den stigende succes med flere indmeldte emner blev i 2019 (1044 emner af disse var 730 levende emner), druknedøden for en kvalitativ aktion. Mange af emnerne var dengang teknik, bøger, akvarier, der alle kunne være blevet solgt på et fastprisbord. Første nye tiltag var derfor at indføre et fastprisbord hvor alt teknik/bøger/akvarier sælges og ikke på selve aktionen. Med dette tiltag, var ideen at vi dermed vil få færre emner under hammeren og dermed mere tid til at formidle/sælge emnerne i et anstændigt tempo. Næste tiltag, ny lokale/lokation for selve aktionen. I den seneste årrække har vi afholdt vores Aqua auktion på Via University College (Århus N). Perfekt placering, Århus N, tæt på motorvej, gode parkeringsforhold, gode lokaler, så hvorfor ændrer dette? En af argumenterne for at kigge efter andre lokaler skal ses i den ikke synlige baggrund. Vores kontakt til Via College er igennem vores egen Bodil, underviser på stedet, via hende, kan vi spare en del økonomi (vagt m.m.) Men det kræver, at Bodil er der hele arrangementet igennem ( Tak til Bodil😊). Ligeledes har vi oplevet lidt udfordringer med rumtemperatur (Weekend lukning af varmen – høj til loftet), drift omkostninger til mad/drikkelse (Via priser) så flere parameter der gjorde, at vi i år, valgte at kigge efter andre muligheder. Lisbjerg skole blev valget, pris, placering, lokaler, mulighed for ”egen kantine” parkeringsforhold i top. Næste Ændring: IT indmeldingssystem – brug af stregkoder for optimering af indmeldingshastighed. Egen kantine mulighed der skulle give en indtægtsmulighed lige som i Viborg, besparelse på driftsudgifterne til vores personalepleje, ikke Via priser men egne priser til mad/vand/kaffe osv.  Hvordan gik det så?

Det var et spændt aktionsteam der mødte ind kl 0700 på Lisbjergskolen til fælles møde/plan. Opsætning af stole/borde/ modtagelsesområde/Cafe oprettelse/fastpris område/ aktionsscene/ vejskilte ud på indfaldsvejene/opsætning af IT osv. Da klokken nåede de 0945 for indmeldingsstart var det et 2021 setup der stod klar i nye lokaler, nye ideer og for første gang med egen cafe. Der lå mange timers planlægning bagved for at komme dertil. I år var der valgt hovedansvarlige for hvert hovedområde både før og under aktionen. Disse hovedansvarlige havde overblikket både før og under aktionen, så da dørene gik op, var det med en god fornemmelse. Der var styr på det😊. Hvordan gik det så? Ideen med at trække teknik væk for selve aktionen og sælge disse på fastprisbord virkede. (93 emner).  På aktionen var kun levende emner, dvs Fisk og planter. 337 emner under hammeren. Dette gav ro og tid til at afvikle aktionen i et roligt tempo med passende pauser, informativt afvikling. Vores egen Cafe med ”røde pølser/brød – kaffe/kage” blev godt besøgt, god respons på udbuddet. I pauserne, afvikling af vores amerikanske lotteri (Total udsolgt!), kæmpe tak til vores sponsor for  rigtig flot gave donering. (Husk at bruge dem).

 

10

De nye lokaler virkede efter hensigten, luft og plads til at de 100+ besøgende siddende, stående og med plads til at bevæge sig rundt til både Cafe, fastprisbord og aktionen. Økonomisk rammer vi ca samme resultat som i 2019. Vi har færre emner under hammeren, men færre udgifter. Besøgsmæssigt var det mere fordelt over hele dagen, flere familier var forbi aktionen, så en lille ændring ifht tidligere aktioner. Antal emner under hammeren er dog ikke tilfredsstillende, nedgang ifht 2019. Om dette skyldes vores ”succes aktion 2019” med for højt tempo/ikke solgte emner, Corona tider, andet? Det vil vi arbejde videre med at analyse. Vi tager eksvis kontakt til nogle af de sælger der var med i 2019 og ikke med i 2021 for at hører hvorfor ikke 2021 – læring m.m. Generelt blev Aqua aktion 2021 dog en kvalitativ success på alle parameter. Alle vores hovedansvarlige meldte tilbage med positiv respons, der var hygge, tid, overskud hele vejen rundt. Punkter der gerne skulle smitte af til vores deltager/køber/sælger. Aqua Aktion 2022 skal være Hyggeligt, sjov og med kvalitet, spændende emner for alle.  Herfra stort tak til alle både aktionsteamet, de frivillige hjælper, bedre halvdele, børn, sponsorer, samt alle dem der var med til at gøre dette til dejlig begivenhed – tak.

1112 

 

November medlemsmøde  – Kim  - Victoria Søen.

Netop hjemvendt fra Studietur til Victoria søren/området, var det en dugfrisk præsentation/fangst tur fra den 2.største ferskvandssø i verden. Kim, Biolog fra Århus, tog os med til en meget speciel oplevelse og præsentation af et ellers lukket område som ingen andre har adgang pga. de fangstrestriktioner der er i dette område. Pga. samarbejde med det lokale universitet, har Kim, tilladelse at indfange, indsamle og fotografere fra både Victoria Søen samt de omliggende områder. Kims store kærlighed til dette fauna/biotop har resulteret i 5 turer hvor 2021 desværre nok bliver den sidste. Vi blev præsenteret for rigtige mange fine Cichlider, hvor mange af dem, ikke har navngivne navne eller er set i hobbyen før. Vi blev præsenteret for div fangstmetoder, billeder af favestrålende fisk der desværre lever i en tidsbegrænset biotop, hvor den øgede befolkningstilvækst gør at interessen for at opretholde disse fisk og deres biotoper, ikke er eksisterende. Mange af de søer som Kim har besøgt tidligere, er i dag, udpint, forurenet og billedet Virker meget nedslående. Disse fisk/områder lever på lånt tid, desværre også et billede af den verden vi lever i, hvor jagten på føde og ”her & her tænkning” står i vejen for langsigtet strategier. Udsætningen af Nil-cichlider som spisefisk, har også betydet at den eksisterende bestand af andre cichlider må lade livet som føde for denne rovfisk. En spændende, indsigtsrig men også deprimerende indsigt i en af vores hobbys store søer der nok er væk inden dette årti. (Uddød). Aften sluttede med vores aktion – godt besøgt og med gode emner under hammeren.

 

 Medlemsmøde 2/12 kl 1900 – Lokal centeret - Julehygge .

Julen står for døren, og traditionen tror, slutter vi året af med vores julehygge arrangement. Vi mødes kl 1900. Husk at medbringe gyldig Coronapas da vi jo er på et ældre center. Ellers godt humør, foreningen sørger for lidt til maven og ganen. Vores pakkeleg er i år udskiftet til en Akvarie Quiz med præmier til de ”klogeste”. (Tak til Paradis Fisken). Der er dømt masser af hygge, snak og igen i år, udfyldelse af Ønskesedlen for det kommende års foredrag/turer. Aften slutter af med årets sidste aktion. Masser af julehygge, snak og god stemning vi ses kl 1900.

 

 1314 

Normale tider forude – adgang til vores lokal center –  2022.

I skreven stund satser vi på at Corona bølgen ikke vil stoppe os for afholdelse af vores fysiske medlemsaftner. Vi har booket/modtaget bekræftelse på vores mødelokale og som udgangspunkt satser vi på at dette bliver gennemført. Der er pt lidt krav til hvordan vi skal overholde gældende Corona regler. (afstande siddende, krav til rengøring/afspritning osv). Om vi bliver yderligere ramt i 2022, vides ikke. Vi er i løbende kontakt med lokalcenteret og har en plan B parat hvis lokal centeret lukkes pga øget Corona tal.

I Januar har vi igen general forsamling iht vores vedtægter. Indkommende forslag sendes til vores mailadresse: bestyrelse@aarhus-akvarieforening.dk. I februar har vi allerede booket Jesper (Gl foreningsmedlem) til at komme og fortælle om ”store akvarie”. Jesper har lavet stueakvarie på 2500+ liter så det bliver et foredrag emne vi ikke har hørt om før. Ellers arbejder vi på et spændende 2022 program ”. Håber at se nogle af jer i morgen til jule hygge, ellers rigtig god Jul & godt nytår her fra bestyrelsen.

Vores liv er gået i fisk, men vi er glade for det.

Bestyrelsen.

 15

 

 

Afmeld