Nyhedsbrev Efterår/vinter – 2022

Nyhedsbrev Efterår/vinter – 2022

Efteråret står for døren, nøgleord som: Regnvejr, blæst, mørke, kulde, og varme trøjer, men det hedder også gang i brændeovnen, koppen med the, stearinlys og masse af indendørshygge. Sæt dig godt til rette og brug de næste 10 minutter sammen med de ynglings hobby. Det er blevet tid til en lille status på vores første arrangementer efter ferien, samt et lille kig de kommende måneders arrangementer.

 1 Del: Sidste nyt fra bestyrelsen, Vores Aktion (Via College), kommende foredrag, (Okt.: Sparetips og tricks. (Plante/foder), Nov: Biotopakvarier. Dec: Jule afslutning

2 del: Besøg hos Fiskehyggen, Ruds gør det selv dag, Søren (Paradisfisken), Foredrag (sept. Labyrint Fisk), Viborg Akvarie messe.

Del 1: Sidste nyt fra bestyrelsen samt kommende arrangementer:

I skreven stund med uroligheder i Ukraine, stigende el & energipriser, usikkerhed for fremtiden, stigende inflation m.m.  Ja så kan det godt give lidt uro i maven.  Hvordan bliver vores efterår og vinter osv. Bedst som vi troede at vi var igennem 2 års nedlukning med Corona, ja så kommer den næste større krise ind over os. Vi kan allerede nu se nogle af de konsekvenser som den stigende energikrise betyder. De stigende energipriser har b.la betydet nedlukning af en af vores hovedsponsor Fiskehyggen. Da vi besøgte dem på vores august tur, var det en dejligt besøg hos en butik der kørte på godt jysk maner. (Se del 2), men med udsigt til stigende udgifter har dette betydet lukning af butikken. Om vi vil se liggende historie i den kommende tid, ved vi ikke. Dog må vi sige at vores hobby er presset. Alle vil gerne spare, så der vil helt sikkert være en del akvarie og fisk der skal lukkes ned, flytte tættere sammen i baljerne osv. Som aktivt punkt vil vi på det kommende oktober måned (Her på torsdag) snakke lidt om sparetips, hvad kan vi gøre? Så ja vi er presset men vi kommer igennem det, forhåbentligt også med fisk som en del af planen. Vi tager snakken om sparetips på torsdag.

Et andet emne vi også skal have drøftet, er vores mulighed for at hjælpe vores sponsor Paradisfisken. På vores værested er der opstillet 3 stk. 570 liters Malawi akvarie som Paradisfisken passer som en del af ”hyggen” på stedet. Arbejdet er begrænset til vandskifte, ruderengøring samt fjernelse af diverse fodrester (støvsugning). Dette arbejde tager 30 min – 60 min pr gang og kan kombineres med et af foreningens klubmøder. Kan vi sammensætte et team der vil dække denne opgave, vil Paradisfisken gerne betale foreningen for dette arbejde. Dette er en god mulighed for at hjælpe både Paradisfisken og foreningen med en god gerning/indtægt til foreningen. Hvis det er noget du vil hjælpe med, så tag lige fat i en af os fra bestyrelsen.

Nye Arrangementer 2022:

Torsdag  oktober kl. 1900 – Hyggeaften – snak om Tips og sparetricks.

pic1.jpg 

 

Denne aften var faktisk afsat til en temaaften: Indretning af nyt 5000 liters akvarierum, hvilken udfordringer skal man have løst, ideer og praktiske løsninger, manden bag dette foredrag, Kenneth fra Rosendahl cicklidercenter. Men men men, konen (8 mdr. henne) mente ikke lige at dette foredrag var afstemt med hendes ønske om mandens tilstedeværelse, så vi har lovet ham en revanche til foråret 2023. I stedet for dette foredrag, vil aften hedde sparetips og tricks. Vi laver en fire akts forestilling: 1 del. Sparetips (Birger og Co.), 2 del: Gøre det selv foder (Asbjørn). Plantegødning og plantetricks (Rud og Rasmus). 4 del: Hygge og aktion. Håber vi ses - vi starter kl 1900 og slutter af med fælles oprydning/omkring 2130 – 2200.

 

Torsdag  nov kl 1900 Biotop akvarier v/David Nørholm

November måneds foredrag er en helt foredrag som ikke tidligere er præsenteret i AKF regi. David Nørholm kommer og fortæller om Biotop akvarier. Hvordan opbygger man disse special akvarier? Hvor finder man inspirationen og idéerne? Hvad kræver det af teknik, belysning osv. Vi kommer hele vejen rundt, så en aften hvor du kan finde masse af ideer og inspiration til en verden vi ikke tidligere har haft på mødelisten. Aften sluttes af med vores aktion. Vi ses kl 1900.

 

Torsdag dec l 1900 – Julehygge og pakkespil.

Julen står for døren og i den mørke tid er det igen blevet tid til masser af julehygge, pakkespil, gløgg og æbleskiver. AKF sørger for forplejningen og du skal medbringe det gode julehumør samt en pakke til julespillet. (Kig reolen/skufferne igennem for gammelt teknik/bøger/plastikplanter/dekorationer/andet. Du kan sikkert finde lidt gammelt tilbehør som kan bruges af andre eller bringe lidt smil frem. Aften sluttes af med årets sidste aktion. Efter fælles oprydning ønsker vi alle en glædelig jul og godt nytår 2023.

Del 2: Arrangementer siden sidst:

 

 

 

Lørdag 13/8 Tur til Fiskehyggen (Ørsted) Formiddag, eftermiddag: Ynglerist -besøg Hos Rud.(Voldum) – aftensmad Paradisfisken (Søren).

Så blev det tid til årets første tur ud af huset, Første stop var hos en af vores Sponsorer Fiskehyggen (Rougsøvej 147 – 8950 Ørsted). Her blev vi mødt med et veldækket morgenbord der kunne være en rund fødselsdag værdig. Efter rundstykker, rundvisning i butikken (100 + akvarier). Fiskehyggen er en lille privat foretagende, (Gamle staldbygninger der er ombygget til akvariebutik). Opdrætsreolerne er selvbyg, gamle indleveret akvarier, tidligere inventar fra andre butikker m.m. Konceptet er billige selvopdrættet fisk, opkøb af andre dansk opdrættet fisk med enkelte importeret fisk fra ”kendte grossister”. Fælles er at de skal være sunde og fisk som Hr/Fru Danmark vil købe. Nogle dejlige mennesker hvor smil og venlighed er den del af varen. Der var flere der fik fisk med hjem herfra. Vores værtspar lagde ikke skjul på at det butikken kører på jysk maner. Indtægter og udgifter skal hænge sammen. Efter vores besøg i august er det desværre blevet et kapløb som fiskehyggen har tabt. De stigende energipriser har gjort at de har valgt at stoppe butikken. Det er vi som forening meget kede af. Vi håber det bedste for fiskehyggen og håber at de måske igen vil tage kampen op igen, når krisen er overstået. Deres koncept med kvalitet, hygge og kaffe på kanden, sammen med fisk kan vi godt være med på. De bedste tanker herfra. Efter besøget hos Fiskehyggen, nu tid til at kører til Ruds ”gør det selv afdeling.”. stolene var sat frem, arbejdsbordet gjort klar, så med udsigt til marker, solskin og ”kolde øl/vand” (Godt tænkt Erik 😊), var det en flok der i bedste rundkreds (Se billedet) fik masser af tips & tricks til hvordan det perfekte ynglerist skal designes til opdræt af Tetra, barber m.m. Keld delte også med med hans variation: Ikeas den bedste 15 – 20 liters plast kasse (2 stk.). Den ene skæres bunden ud af. Passer ned i den anden, efter fjernelse af bunden, limes et stk. fintmasket plastik stykke ned som bund, Nu har du to billige legeakvarie der både virker som ”forældre legestue”, efter leg, fjernes det indvendige legeakvarie og nu har du et opvækstakvarie til de næste måneders opvækst. Konceptet er testet mange gange af keld, så vil du prøve denne billige og simple metode, så tag fat i Keld eller en fra bestyrelsen, Tak for et par hyggelige og produktive timer. Efter værkstedstimerne, var der en ekstra bonus til dagens arrangement. Søren (Paradisfisken) havde meldt sig om rosinen i pølseenden. Eftermiddagkaffe/kage, lotteri sponseret af Paradisfisken, (tak for præmierne Søren – Paradisfisken) og efterfølgende besøg i akvarierummet, aftensmad – grillhygge i haven. En perfekt afslutning på en hyggelig dag. Tak til alle for et dejligt arrangement

pic2.jpg

 

Sept. foredrag: Guramier - v/Helene Københavns akvarieforening

Så bliv det tid til efterårets første foredrag. Tema: Guramier, små biotoper der er ved at uddød, pga. forurening, nedlukning af naturen til fordel byer – landbrug. Helene indførte os til en ny verden indenfor de mere specielle arter af gurami familien. Små biotoper der desværre er truet. En del af hendes passion omhandlede det opdrætsarbejde der foregår rundt omkring i hobbyen for at opretholde disse speciel fisk via opdrætsarbejde. Hvad kræver det af forehold – arbejde når du skal arbejde med fisk med PH på 5,5, kræv til vand kvalitet. Et spændende foredrag der belyste en helt ny verden og side af hobbyen. Aften sluttede af med vores traditionelle aktion. Meget lave priser i øvrigt.

Viborg akvarie messe okt 2022.

 

Så blev det tid til den traditionelle Viborg akvariemesse. Efter flytning af arrangementet til en mere central placering (Viborg Centrum) fra ”skive omegn”, viste sidste års besøgstal (1800 personer) at denne flytning måske var et rigtigt godt tiltag. Efter 2 dages besøg, blev det samlet antal besøgende opgjort til 1550 personer. Set i lyset af vores nuværende krise, var besøgsantallet rigtigt godt. Om der så også var et god salg for de forskellige standudbyder ved vi ikke. AKF var med på messen med en lille samtale stand. Et ståbord og PR materiale. Tak til John, Cort, Jesper og Bodil for standarbejde – uddeling af PR materiale.

pic3.jpg

 

Vores liv er gået i fisk, men vi er glade for det.

Bestyrelsen.

Støt vores sponsorer – De støtter os.

 

pic4.jpg

 

 

Afmeld