Arowana


Verdens måske dyreste hobbyakvariefisk?

Af Poul Andersen. 



Tit høre man om fisk der handles til astronomiske priser, det er som regel i udlandet det foregår, herhjemme ligger smertegrænsen nok omkring en 4-500 kr. For en fisk til ferskvandsakvariet. Sådan er det slet ikke i udlandet. På diskusudstillinger og i østen med f.eks Koy karper er der helt andre forhold. Dette afspejler sig også i de fisk vi får tilbudt ved en akvariehandler i Danmark og så de billeder vi kan se i diverse bøger. I modsætning til de kostbare farvede Arowanaer er den Arowana vi får tilbudt i vore akvarieforretninger den sølvfarvede alm. type. Den er ikke særlig eftertragtet i østen. Det er der derimod andre der er. Herom senere. Det er babyfisk som ofte netop har opbrugt deres blommesæk (de er ca. 8 cm. ved fødslen.) De er skabt til at tage foder fra overfladen, og endda springe op efter byttet (insekter) der sidder i grene der hænger ud over vandoverfladen. I Sydamerika bliver den kaldt vandaben af samme grund. 

Jeg startede med at holde Arowana for 20 år siden, jeg købte 2 stk. Efter et par dage så jeg den store angribe den mindre med et velrettet bid i maven, så havde jeg 1 tilbage. Den var ca. 12 cm. og voksede til 95 cm. på 5 år. Fisken er ikke kræsen eller sart, men i starten bør den holdes på lav vandstand, den vil så lære at tage føde fra bunden. Jeg fodrede den med insekter som jeg fangede i et syltetøjsglas i haven, glasset lagde jeg i fryseren i 2 min. Herefter var insekterne klar som foder. Derudover fik den kogt musling og hele rejer. 2 gange om ugen. Arowanaer springer tit op i dæksglasset og når den når en hvis størrelse, er man nødt til at skille sig af med den, hvis der ikke skal ske en ulykke. Vi havde mange interesante timer sammen hvor vi betragtede hinanden gennem forruden. I mit 2000 L akvarie blev den imidlertid for volsom, jeg vågnede tit om natten når fisken havde fået øje på et eller andet og sprang op i dæksglasset. 

Jorg Vierke har berettet til TFH om Arowanaer på hans sidste rejse til Østen, han skriver, at mange akvarister rundt omkring i verden har hørt om Bonytongues, mere populært kaldet Arowanas, ikke mange har dog haft en, det er ikke så underligt, de er blandt de fisk der er opført på en international liste over arter der er i faresonen. Arapeima Gigas er en af dem som med en max. længde på næsten lo fod ofte betegnes som den største ferskvandsfisk i verden, desuden er der andre Arowanaer der somme tider dukker op i akvarieforretningerne . Osteoglossom bicirrhosum sølvarowanaen fra sydamerika, Héterotis Niloticus fra Afrika. Scleropages Formosus den Asiatiske Arowana fra Sydøstasien og Scleropages leichardti fra Australien. Selvom det nok er den sjældneste Arowana uden for det sydlige Asien, kender jeg fra mine rejser i fjernøster Scleropages Formosus som en meget populær akvariefisk der. På min nylige rejse gennem Malaysia holdt jeg øre og øjne åbne for denne fisk. Meget af det jeg så overraskede mig og jeg kan forestille mig at læserne også vil overraskes over at høre at en fisk , der på andre landes liste over fisk der er truede, igennem årtier har været en af de mest almindelige og populære akvariefisk her. Man kan ikke finde en eneste dyrehandler i hele Malaysia hvor disse fisk ikke er til salg. Kun i det lille asiatiske land Singapore, bliver den beskyttede status taget alvorligt.Der er fisken opfattet som et SnakeHead og bliver derfor normalt ikke udstillet i forretninger. Derimod vil du i Malaysia se fisken, ofte mange på en gang, i private samlinger, som udstilling på jernbanestationer og i resturanter. Fiskene er normalt store med flotte gule og røde farver når de bevæger sig omkring på deres elegante måde. Fiskene har et majestætisk udtryk de er 2o tommer eller mere i længden har en enorm mund og fantastisk store og meget farvede kropsskæl, mærkeligt nok er halefinnen meget lille i forhold. I Malaysia kaldes fisken Kelesa. Kineserne kalder den Den gyldne drage. 

Man kan få små Arowanaer der er omkring 4 tommer lange for ca. 12 us. dollars, men disse arter er komplet farveløse og ikke efterspurgte, man kan sige at farven er meget vigtig for efterspørgslen, jo mere gul og rød fisken er jo dyrere er den. Prisen stiger selvfølgelig også med størrelsen. 
Jeg fandt ud af at de fineste arter kostede ca. 8ooo us dollar, og det er ikke til amerikanske millionærer men til kinesere, som er en stor procentdel af befolkningen på Malaysia. Det siger sig selv at disse fisk bliver forkælet med levende foder som Gubby, Rasbora og andre småfisk, som man selv kan fange i dette område. Akvarierne er med kunstig lys og også velforsynede med gode filtre. I disse tider er akvarister rundt omkring i verden klar til at lægge et stort beløb for en sjælden fisk. mere end 250 dollar er dog en undtagelse, selv for den mere priviligerede akvarist. Eller tager jeg fejl? I Sydøstasien er sådanne priser ikke betalt af prestigehensyn, kinesere tror at Arowanaen bringer lykke, og ikke kun det. 
Ligesom vi har troet at løvfrøer kan fortælle om det bliver regn eller solskin, forudser ifølge kineseren den gyldne overflade på den gyldne dragefisk hvordan forretningsanliggender vil gå. Hvis fisken mister sin farve, er chansen for en god handel minimal, dør den pludselig er alt tabt, men en klog kineser ved hvordan man klare denne situation. Som forsikring holder han 2 eller 3 Arowanaer. Dette er grunden til at Kelesas sammen med den traditionelle guldfisk (derfor er de så store favoritter her) er de mest almindelige dekorative fisk i malaysia. Hvordan får forhandlerne fat på disse fisk i Malaysia? man kan selvfølgelig fange fisken med net eller med krog, men en kineser fortalte mig at de indfødte ofte spare de voksne fisk, og tager de unge fisk ud af deres mund, for Arawanaen er en mundruger, indfødte i Sydamerika samler baby Arowanaer på samme måde. Der er et andet aspekt af denne truede fisk. 
I Malaysia er der en meget smuk nationalpark, 16077 m2 miles med jungle midt på den pyrenæiske halvø, beskyttelsen af dyr og planter i denne nationalpark som kaldes Taman Negara er næsten perfekt, og besøgende forbydes at tage andet end fotos, men se hvad man kan læse i en brochure skrevet på tysk og trykt af det Malayiske handels og industriministerium om emnet lystfiskeri i nationalparken. Arowanaen opføre en fantastisk kamp og springer højt ud af vandet med en uhyggelig imponerende fart. Denne fisk findes i brusende floder hvor vandet er dybt og relativt roligt (de såkaldte pools) den foretrækker at opholde sig blandt rødder og drivtømmer langs bredden, dette kan give fiskeren stor udfordring. Trekrogen skal være specialstål for at kunne klare de enorme kræfter i Arowanaens kæber. Et fiskekort koster 15 malaydollar og for den pris kan du fange internationalt beskyttede fisk i en nationalpark helt legalt. 
Og nu nogle få facts om Arowanaens biologi, jeg har allerede sagt lidt om hvor den findes, ikke kun på den malayiske pyrenæiske halvø, men også i Thailand og Cambodia, ligeledes på Sumatra Og Borneo i klare floder og også somme tider i junglesøer. S. Formosus har været meget almindelig i Malaysia, den levede primært i store floder, især i Perak, the Pahang og i Trengganu, men er nu sjælden pga. overfiskeri. Endnu i dag er den efterspurgt som spisefisk, dens hvide kød regnes for en stor delikatesse. 

Arowanaer over 12 tommer er nutildags ret sjældne at fange, før i tiden troede man at det var hunnen der var mundruger, men en senere rescherts af Stott og Fuller i 1975 viser, at det er hannen der bærer og passer ynglen. Hos mundrugende fisk er dette dog på ingen måde usædvanligt. Hunnen er kønsmoden når den er 3 år gammel, på dette tidspunkt er er den mellem 18 og 24 tommer, mange forsøg på at opdrætte fisken på fiskefarme har været forgæves, i den Malaysiske stat Pahang siges fisken kun at yngle i regntiden i august. En zoolog fra det Malaysiske nationalmuseum i Kuala Lumpur fortalte mig, at den lille i fingerstørrelse store Scleropages har en mørk stribe langs med kroppen, men formen af kroppen er allerede som en typisk voksen fisk. I Malaysia er Arowanaen stadig en af de mest populære og almindelige akvariefisk, men dette vil imidlertid snart ændres, da jungleområderne, som er fiskenes hjemsted bliver ofret med utrolig hastighed for at tilfredsstille menneskenes behov for mere plads. Dette vil helt sikkert få prisen til at stige endnu mere, så de farvede Arowanaer vil sikkert fortsætte med, at være verdens måske dyreste hobbyakvariefisk.