Det gyldne snit
Tekst, tegninger og billeder af:
Jesper Taustrup
Når man arbejder med kunst og arkitektur arbejder man ofte ud fra et matematisk begreb man kalder ”Det gyldne snit” Denne matematiske formel sikre, at der skabes harmoni i f.eks. et billede af et landskab eller en solnedgang m.m. Under tiden er det også blevet kendt under navnet ”Den guddommelige proportion” et bestemt talforhold, som skaber dybde og smuk harmoni.
En tommelfingerregel for det gyldne snits forholdstal er: 3:5
For at udregne dette forhold gøres følgende:
Man dividere akvariets længde med 8 og multiplicere med 5
Altså er der tale om et akvarie på 80 cm. hedder regnestykket
80:8 = 10 herefter hedder den så 10 x 5 = 50
Det vil sige at 50 cm. fra akvariets ene side skal vi have placeret vores ”blikfang”
Denne formel kan vi akvarister også drive gavn af, når vi står overfor den udfordring, at akvariet skal dekoreres. Her prøver vi at efterleve det stykke natur, hvor vores fisk lever. Det er ikke nogen let opgave at få et akvarie til at ligne et stykke undervands natur, tværtimod. Når vi arbejder med akvarier har vi også det kæmpe minus, at vand formindsker en hel del. De fleste kender det, med at komme hjem med et akvarie på f.eks. 250 liter og det virker enormt, lige indtil man fylder vand i det, en tam fornemmelse. Men der er råd forude, hvis man tager udgangspunkt i det gyldne snit.
På Fig. 1 og 2 kan man se hvor stor en forskel der er på de to tegninger.
Lad os starte med Fig. 1 her falder landskabet helt naturligt og harmonisk. Der er skabt en større dybde virkning ved placering af den høje sten til højre og stenbunken til venstre for den lodrette sten.
I Fig. 2 blokeres/forvires øjet af det klippe stykke der er placeret længst til venstre og man ”glider” ikke naturligt ind i akvariet, det glæder også stenen i midten som bliver næste stopklods for øjet.
En anden ting man også skal ha for øje er, et vigtigt element i et akvarie, er også at lade sit bundlag skråne fra forruden og op imod bagruden, dette giver også en god effekt.
Fig. 1: En spændende og harmonisk opsætning, hvor man har arbejdet ud fra det gyldne snit.
Fig. 2: Et kedeligt og uharmonisk interiør
Vil man have yderligere effekt af det gyldne snit kan man eksperimentere med lyset over akvariet. Ved at sætte ekstra spots på de genstande der står i det gyldne snit, opnår man et helt utrolig effekt.
Til slut vil jeg vise jer mit eget stue akvarie, hvor jeg har forsøgt at skabe en klippekyst der går over i sandbund til nogle af Tanganyikasøens cichlider. Som den opmærksomme nok vil bemærke er inspirationen til tegningerne også fra dette akvarie, men det må i lære at leve med. Det store lodrette klippe stykke er placeret efter det gyldne snits princip, som jeg nævnte tidligere kan man skabe en god effekt ved at sætte ekstra fokus på ”snittet” ved hjælp af lys.
Konklusion:
Prøv, at eksperimentere lidt med det gyldne snit og du vil hurtigt opdage, at der tydeligvis kan skabes smukke og harmoniske akvarier med små simple ting. Jeg benytter mig stort set altid af denne formel, når jeg kaster mig over et nyt akvarie projekt.